living in love and harmony..

Rökning, gästinlägg av Fredrik

Vad innebär det att röka?

I denna lilla skrift skall jag försöka att förmedla en bild över vad det innebär att röka, vi skall se vad rökning innebär för ekonomin eller den lediga tid som en individ har. Vi skall även spekulera lite om hälsan.

Ekonomi

En person som röker ett paket om dagen lägger ned ca 50 kronor om dagen på rökning, 50 kronor är inte mycket pengar. Lyfter man blicken lite och ser på kostnaden över ett år, 50 kronor om dagen i 365 dagar. Då börjar det bli lite pengar, 18 250 kronor närmare bestämt. Ponera att man röker två paket om dagen eller att det är två personer i familjen som röker ett paket var om dagen. Den årliga kostnaden höjs då till 36 500 kronor.

 

De pengar som används för att köpa cigaretter är skattade pengar. För att få en bättre känsla för hur mycket pengar som läggs på cigaretter så kan man alltså lägga till 30% och därmed få kostnaden i relation till lönen, 18 250 * 1,3. Om man röker ett paket om dagen så kostar det dig 23 750 kronor ur din lön, detta är mer än medelinkomsten i Sverige. En person som röker ett paket om dagen och tjänar 23 750 kronor i månaden lägger över ett år sett hela sin lön från januari på rökning, 1/12 av den disponibla inkomsten. Röker personen två paket så går hela lönen från hela januari och hela februari åt till att köpa cigaretter, det motsvarar 1/6 av den disponibla inkomsten. Ser vi till vilka som normalt sätt oftast röker så är det låginkomsttagarna. Kostanden för cigaretter blir den samma men de har en lägre inkomst, i sådana fall kan det bli betydligt mer än 1/6 av den disponibla inkomsten som går till rökning.

 

Låt oss se ur ett större perspektiv. En person som röker ett paket om dagen lägger alltså 18 250 kronor per år på rökningen, det blir enkelt räknat 182 500 kronor per årtionde. Röker personen från 15 års ålder till dödsdagen vid 75, totalt 60 år. Då har den personen spenderat 1 095 000 kronor på cigaretter räknat i dagens penningvärde. Lägger vi till inflationen på 3% om året så blir ekvationen 182 500 X (1,03^60). När personen dör vid 75 års ålder om personen börjar röka idag så har summan vuxit till otroliga 6 451 305 kronor. Denna summa skall då givetvis sättas i relation till att lönen troligen också bör men behöver inte ha stigit i takt med inflationen.

 

Som rökare bör man alltså ställa sig frågan, är detta det jag vill göra för mina hårt förtjänade slantar eller finns det något annat? Är det rimligt att barnen får åka på husvangssemester till Örebro eftersom semesterkassan inte räcker till mer. Skall barnen inte få delta i idrott eller andra hobbyaktiviteter, få begagnade kläder eller äta skräpmat för att pengarna inte räcker? Om man som förälder prioriterar bort sina barns behov för att i stället betala 36 000 kronor om året till tobaksbolagen för cigaretter. Hur motiverar man det? När ett barn har vuxit upp så är det för sent, det går inte att göra om något.

 

Tid

I ett cigarettpaket finns det 19 stycken cigaretter. En cigarett tar ungefär 10 minuter att röka under normala förhållanden. Detta innebär att en person som röker ett paket om dagen spenderar 190 minuter per dag med att röka. 190 minuter är 3 timmar och 10 minuter. För att få en bra bild av hur mycket tid detta är så skall vi se på en vanlig vardag. Eftersom personen i fråga jobbar så antar vi att merparten av cigaretterna röks under den tid personen inte jobbar. Om man går upp klockan 06:00, jobbar mellan 08:00 och 16:30 för att slutligen gå och lägga sig vid 23:00. Dagen består då av 8 timmar på jobbet samt 8 timmar och 30 minuter ledig tid. Den lediga tiden innefattar då resan till och från jobbet. Vi antar att personen röker två cigaretter under arbetstid och övriga under fritiden.

Röker personen 17 cigaretter under fritiden så motsvarar det 2 timmar och 50 minuter, fritiden hade vi tidigare räknat fram som 8 timmar och 30 minuter per vardag. Lägger vi ihop dessa siffror så ser vi att personen spenderar lite mer än 1/4 av sin lediga tid med att röka.

 

Ser vi till en familj där båda föräldrarna röker medan de har ett mindre barn som ständigt behöver tillsyn, då kommer dessa föräldrar spendera hälften av sin gemensamma lediga tid separerade medan den ena eller andra hälften är ute och röker. Barnet förlorar alltså hälften av tiden med sina föräldrar.

 

Som rökare skall du alltså ställa dig frågan, vill jag spendera min fritid med att röka cigaretter eller finns det något annat jag hällre vill göra. Har du barn eller andra nära och kära så finns det säkert de som vill att du lägger lite tid på dem. När barnen är stora eller de nära och kära är borta, önskar man då inte att man hade spenderat mer tid med dem. Hur känns det då att veta att man lade 1/4 av sin tid på att röka cigaretter. Med alla vardagssysslor inräknade i fritiden så kan man nog säkerligen påstå att inget barn eller annan person någonsin fick den mängd dedikerad tid tillsammans med en rökare som rökarens cigaretter. Under vissa delar av livet kan vissa personer få mer tid än cigaretterna, exempelvis ett nyfött barn. Men sett över tiden så vinner alltid cigaretterna.

Hälsa

Att röka innebär inte att man får hälsoproblem. Det som det innebär är att sannolikheten för att hälsoproblem uppstår blir avsevärt större. Sannolikheten för att hälsoproblem skall uppstå ökar eftersom att stora mängder nikotin samt rök passerar genom kroppen. Risken för alvarligare komplikationer ökar eftersom kroppen försvagas av rökning, kroppen är inte så stark som den borde vara för att kunna hantera eventuella problem.

 

Hälsoproblem från rökning är inget som normalt kommer som ett brev på posten när en person börjar röka. De kommer långsamt över tiden. Vid 30 års ålder börjar du få dålig andedräkt. Vid 40 är tänderna svarta eller gula av all rök. Vid 50 års ålder ser du ut som du vore 60. När du är 70 så är andedräkten så dålig så att den inte går att dölja, oavsett hur många minttuggumin som du konsumerar. När du är 75 så får du andningsproblem, mobil syrgas. Livet slutar vid 75 då dina lungor inte längre kan ge dig tillräckligt med syre. När du så somnar in så har du ännu inte fått se dina sista barnbarn (har du en 10 år yngre sambo så har denne ännu inte gått i pension).

 

Som rökare borde man då ställa sig frågan, är rökning värt allt det här. Höjer den mitt välbefinnande så mycket så att jag är beredd att utsätta mig för den risk som det innebär?  

Sammanfattning

Rökning är ett beroende, det är inte lika lätt att sluta som att hitta på ursäkter till att fortsätta.

 

Du har bara ett liv, ta till vara på det. Du kan inte göra om saker. Barn växer upp, nära och kära försvinner.

 

 

 

 11,436 total views,  1 views today

Facebook Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Arkivet
Senaste inläggen
I menyn högst upp hittar du en länk till alla Kategorier. Inläggen där är sorterade i kronologisk ordning.