living in love and harmony..

Kan man välja och vraka?

Att få något gjort när man är utbränd är inte lätt. 

Bara att få huset rent är ett äventyr i sig. Man börjar så energiskt i ett rum. Säg vardagsrummet. Man viker lite filtar. Puffar kuddar. Plockar av borden. Och från vardagsrummet tar man med sig en kaffekopp och lite smutsiga kläder sexåringen spridit omkring sig. Dessa tar man ner i tvättstugan. Där ställer man ifrån sig kaffekoppen på bänken och börjar sortera tvätt.  

När man sedan ska slänga in sin sorterade tvätt i tvättmaskinen upptäcker man att det redan ligger tvätt i där i. Torr, otvättad tvätt. Den som man sorterade och lade in för flera dagar sedan när man hade ett annat husstädarförssök.  Ok. På med tvättmaskinen. Och så tänker man till.  Torktumlaren då…  hur är det med den?  Jodå, där inne ligger det blöta handdukar. De luktar unket och blött.  Ut med dem för omtvätt. Sådär ja. Då är det bara att vänta.

Under tiden kan jag ju fixa lite i torkrummet. Där finns säkert rena kläder som ska tas upp till klädkammaren,  Absolut. Det står flera tvättkorgar med ren tvätt där i torkrummet.  Kläder som jag tagit ner från tvättlinorna och sedan lagt i tvättkorgar för uppbärning och av någon anledning lämnat kvar där.  Men bra bra!  Jag grabbar en tvättkorg och kilar upp med den till klädkammaren för insortering i skåp och lådor.  

Och i hela klädkammaren ligger det barbiedockor och tillbehör på hela golvet. Överallt!  Så för att komma in där måste jag göra plats. Självklart. Så jag samlar ihop alla dockor, bilar, bord och hästar för att flytta in dem i lek/hobbyrummet där de hör hemma.  Där är det också kaos. Och jag kan ju inte bara vräka ut allt på golvet så jag börjar städa i ordning i barbiehörnan. Sorterar små glas, bäddar sängarna. Ställer i ordning alla hästar, och sätter dockorna prydligt i sofforna och vid borden. Sedan välter jag ut badkaret som de små tjejerna har hällt vatten i för att dockorna ska bada. Damn!  Så ut i köket för att hämta en trasa att torka upp.

På vägen dit hinner jag glömma vad jag skulle göra och väl ute i köket sätter jag på kaffe istället.  Och medan jag väntar på kaffet börjar jag tömma diskmaskinen. När den är tom går jag sedan på disk-jakt.  Och nere i gillestugan hittar jag ett par smutsiga strumpor som jag bär iväg med till tvättstugan där jag hittar tvätt på hela golvet, ren tvätt i tvättkorgar, ett flertal kaffemuggar på bänken…  

Några dagar senare går man till habiliteringen. De lyssnar roat, förstående och medkännande på mina bekymmer med att få något färdigt här hemma. De undrar om de kan erbjuda hjälp. 

Hjälp! tänker jag förtjust. De kan hjälpa!

Ja, säger de, vad skulle du tycka om en avlastningsfamilj?  Då kan din yngsta vara där när du känner att du inte orkar mer.

En avlastningsfamilj??  Min sexåring är inget problem. Hon är underbar. Ljuvlig, fantastisk och alldeles alldeles underbar. Dessutom är hon en fena på att torka skåpluckor i köket, och lister. Hon älskar att gå och spruta vatten överallt och torka rent med en dyngsur trasa. 

Så nej tack, någon stödfamilj vill jag verkligen inte ha. Absolut inte. 

Men städhjälp kan ni gärna får ge mig. 4 timmar i veckan, gärna det! Tänk vad fantastiskt med någon som hjälper en att röja i röran och som dessutom kan hålla en på rätt spår. Och dubbelkolla att tvättmaskiner och tumlare är i gång, att diskmaskinen är tom och att man hällt kaffet i en termos så man slipper hälla ut det (igen) och brygga nytt.

Men sådant kan de inte hjälpa till med, det kostar ju pengar. Dessutom är det förmodligen fult med städhjälp, och en som går hemma hela dagarna behöver ju knappast någon hjälp, de har ju all tid i världen att pyssla hemma. Pynta, stryka gardiner och fläta mattor. För att inte tala om alla dokusåpor man hinner somna till.

Men det vore verkligen värdefull hjälp.

För den energi jag har, den vill jag lägga på min familj. Jag vill inte slösa bort den på dammsugning, tvätt och handling. Jag vill gå på bio, åka skridskor, spela kort och fånga fisk-spelet.  Men då måste jag vila först, och när jag vilar samlar sig dammtussarna och sedan får jag välja mellan dammtussar och bio. 

Men det förstås, de kanske menar att man byter hus med en avlastningsfamilj över en helg. Och så medan vi bor i deras rena fina hus och äter god färdiglagad mat och går på bio och spelar kort hela helgen så bor de hemma hos oss och städar hela helgen och byter lakan i alla sängar.

Ok, jag är för!  Jag vill nog ha en sådan avlastningsfamilj.  Måste man stå i kö eller finns det många att välja på? Finast hus vinner.

 41,034 total views,  1 views today

Facebook Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Arkivet
Senaste inläggen
I menyn högst upp hittar du en länk till alla Kategorier. Inläggen där är sorterade i kronologisk ordning.