living in love and harmony..

Jag undrar om det funkar på ungar.

Jag läste om ”klickermetoden” på en hemsida om hur man kan träna sina husdjur att göra kul saker på kommando.

Man använder en sk klicker, som man klickar med så fort djuret utför ett beteénde man vill att de ska göra på kommando. Detta tillsammans med belöning (godis) ska vara mycket lättare än att upprepa samma ord hela tiden..

Det är enormt svårt att lära en katt någonting. Iaf mina katter, det enda de begriper sig på är matljudet jag gör när jag ska ge dem nåt gott, då kommer de som skott.

En gång i tiden försökte jag lära dem att gå på toaletten som normalt folk, men det gick åt skogen. Jag var (och är fortfarande) gruvligt trött på att tömma kattlådor efter 4 katter, och tyckte att det var en lysande idé. Jag önskade mig och  fick en litterqwitter av Fredrik i julkapp, och satte igång direkt.

Väck med alla kattlådor och fram med litterqwittern. Den skulle ligga på golvet först, och så skulle katterna lära sig att detta var den nya kattlådan. Det gick sådär, Älvan som nu är i katthimlen tittade en gång på den, fnös och gick ut istället. Rackartuss satte sig i den utan att knota och Allis och Ida krafsade först ut all sanden på golvet, och sedan satte sig Allis i lådan och kissade utanför, och Ida gav upp och satte sig i soffan istället i vild protest.

När de efter en vecka fattat att det inte skulle bli någon annan låda än denna gick alla katterna utom Älvan på litterqvittern,  och det var dags att flytta upp den på toaletten. Det gick också bra,  och efter ytterligare en vecka var det dags att byta platta och använda den med ett litet hål i mitten..

Det gick så där, det blev stopp i toaletten hela tiden eftersom de krafsade ner all sanden i toaletten…

Vecka tre var det dags att byta platta igen, och då sa Rackartuss upp sig, det här tänkte hon inte hålla på med, och så gjorde hon Älvan sällskap i rabatten istället. Ida återvände till soffan, och Allis balanserade tappert omkring på den smala ringen som det nu var jättelite sand i.

När även Ida börjat balansera omkring var det dags att ta bort plattan helt och bara använda själva fästet.. Ida återvände till soffan, och Allis kissade lydigt i toaletten EN gång.  Hon såg skräckslagen ut då det strilade rakt ner i vattnet i toaletten, och återvände aldrig till litterqwittern utan gjorde Ida sällskap i soffan.

Då gav jag upp och ställde fram alla kattlådor igen.

litterqwitter

 10,931 total views,  2 views today

Facebook Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Arkivet
Senaste inläggen
I menyn högst upp hittar du en länk till alla Kategorier. Inläggen där är sorterade i kronologisk ordning.